Фондовете на България и Кипър да се разберат, заяви пред NOVA ликвидаторът на дружеството

България и Кипър да се разберат, кой е отговорен за изплащане на дълга към застрахованите в „Олимпик”. Това каза за NOVA временният ликвидатор на компанията Павлос Накузи. От думите му става ясно, че „Олимпик” официално ще бъде в ликвидация след решение на Кипърския съд, което трябва да бъде ясно в средата на септември. Дотогава българският и кипърският гаранционни фондове трябва да изяснят откъде ще дойдат парите за прекратените застрахователни полици.

Борисов предлага работна група в НС да предложи решение по казуса "Олимпик" (СНИМКИ)

Наесен всички, които имат да взимат пари от „Олимпик”, ще трябва да подадат официално искане, заверено от кипърското посолство. Откъде ще дойдат самите пари обаче все още не е ясно.

ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ: Депутатите обсъждат "Олимпик" и Търговския регистър (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Изглежда, че съществува полемика, кой фонд трябва да покрие исковете на българите, за инциденти в България. Това, което мога да ви кажа е, че „Олимпик”  е платила над 16 млн. лева  през годините, като принос към българския фонд. Проблемът в момента е, че и двата фонда казват, че нямат възможност да покрият българските инциденти. Аз не съм човекът, който да каже кой е прав”, заяви Павлос Накузи.

Решението на кипърския съд за ликвидацията на „Олимпик” ще изясни процедурата за обезщетяване на клиентите на застрахователната компания. А условията за това ще бъдат детайлно разяснени и на българската страна.

Ралица Агайн: Подавам оставка (СНИМКИ)

„Ще има голяма разлика в това кога хората ще си получат парите и колко пари ще получат. Защото, както го разбирам аз, ако фондът компенсира хората, те трябва да получат цялата сума. Ликвидаторът ще плати само толкова, колкото му позволяват възможностите след продажбата на активите на компанията”, обясни Накузи.

Според временния ликвидатор сега е нужен основно диалог между институциите, които да проверят какви са договореностите между двата гаранционни фонда – този у нас и този в Кипър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.