Служителите на НИМХ искат да се отделят от БАН

Синоптиците ни излязоха на пореден протест. в сряда От Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) искат незабавно да напуснат БАН. В противен случай те заплашват да спрат работата си по изготвяне на прогнозата за времето.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Синоптиците се събраха пред сградата на Академията на науките. И за пореден път заяви, че финансирането им "не трябва да зависи от хора, които не разбират от нашата дейност".

"Безотговорното отношение на ръководството на БАН ни принуди да искаме да излезем от акедемията", каза в ефира на NOVA синоптикът Анастасия Стойчева.

Конфликтът продължава вече няколко месеца. Според метеоролозите от БАН ги ощетяват при разпределянето на държавните пари. Това е причината да поискат статут на независима научна организация със свой бюджет. От академията обаче отказват раздяла с института заради опасение, че и други учени ще поискат същото.

Обсъждат се два варианта за разрешаване на кризата с НИМХ

В средата на август премиерът Борисов даде 10-дневен срок на двете страни да се разберат по между си. Компромис обаче не беше постигнат.

В ефира на "Здравей, България" Евелина Славчева, председател на Общото събрание на БАН, увери, че са проведени много разговори с протестиращите. Било им предложено и целият бюджет на НИМХ да бъде договарян директно с Министерския съвет и да фигурира на отделен ред в бюджета на БАН. Това щяло да осигури независимост и гъвкавост. Недоволните синоптици обаче не приели тези предложения.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.