Доверието в правилата е в „точката на пречупване” предупреди Антониу Гутериш

„Доверието в основаващия се на правила глобален ред и между държавите е "в точката на пречупване" и международното сътрудничество става все по-трудно”. Това заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш по време на откриването на Общото събрание на ООН. Той отправи предупреждение за нарастващ хаос и объркване, вследствие на заплахата от разруха на основания на твърди правила световен ред, цитира го БГНЕС.

"Днес световният ред е все по-хаотичен. Крепките досега отношения са с все по-неясна съдба", каза Гутериш на събранието на 193-те държави само няколко минути преди президента Доналд Тръмп да излезе на подиума. "Универсалните ценности се подкопават. Демократичните принципи са под обсада", продължи генералният секретар.

НА ФОРУМА НА ООН: Тръмп наложил своя резолюция за борбата срещу наркотиците

Гутериш не се фокусира върху определена държава в критицизма си, но сподели за опасения сред дипломатите на ООН, че светът се превръща в бойно поле за сфери на влияние и се завръща към великото съперничество за власт.

Борисов: Против съм легализация на каквато и да е дрога

„Администрацията на Тръмп показа недоверието си към международните договори, като отмени ядрената сделка в Иран, споразумението за климата в Париж и съкрати финансирането за ООН. Дипломати от ООН твърдят, че позицията на САЩ е насърчила Русия и Китай да наложат мнението си за световен ред, в който правата на човека заемат второ място след стремежа за развитие и суверенитет. Днес, с промени в баланса на властта, рискът от конфронтация може да се увеличи", предупреди Гутериш.

Антониу Гутериш: ООН страда от недостиг на средства и готви икономии

„Дневният ред за човешките права губи почва и "авторитаризмът е във възход", каза той.

Гутериш призова световните лидери да възобновят ангажимента си към основаващ се на строги правила ред, с ООН в центъра му, изправящ се пред "масивни, екзистенциални заплахи за хората и планетата", съобщава АФП.

Позовавайки се на списъка с глобални проблеми, Гутериш призна, че усилията за мир се провалят и че уважението към международните хуманитарни норми се разпада.

Налице е възмущение от нашата неспособност да приключим войните в Сирия, Йемен и на други места", каза той.

"Хората от Рохинга остават в изгнание, травмирани и в мизерия, все още с копнеж за безопасност и справедливост".

Двудържавното решение на израелско-палестинския конфликт става "все по-отдалечено", докато в същото време ядрената заплаха "не се облекчава", предупреди още Генералният секретар на световната организация.

Гутериш насочи вниманието и към изменението на климата като неотложен приоритет, предупреждавайки, че ако през следващите две години не се предприемат конкретни действия за намаляване на емисиите на парникови газове, промените в климата са под световна заплаха

Около 130 световни лидери присъстват на тазгодишната ежегодна сесия, включително Тръмп и иранския лидер Хасан Рухани, който също държа реч. Френският премиер Еманюел Макрон, който е застъпник на многостранните отношения, също застава на подиума днес.

Българският министър-председател Бойко Борисов участва в откриването на Общия дебат на 73-та сесия на Общото събрание на ООН. Тази година основната тема на дебата е „ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.