По време на плена си тя била подлагана на мъчения и групови изнасилвания, продавана и препродавана

Двайсет и пет годишната язидка Надя Мурад оцеля през най-тежките за народа си часове и се превърна в уважавана обществена фигура, която днес спечели заедно с конгоанския гинеколог Дени Муквеге Нобеловата награда за мир, предаде Франс прес. В един августовски ден на 2014 г. джиповете на "Ислямска държава" с черни знамена влизат в намиращото се близо до границата със Сирия село на Надя. Бойците на ИДИЛ започват да убиват мъжете, да превръщат най-малките момчета във войници и да ползват жените за принудителен труд и сексуално робство.

СНИМКИ НА НАДЯ МУРАД ВИЖТЕ ТУК

И днес Надя Мурад не спира да повтаря, че все още има 3000 язиди в неизвестност, които най-вероятно са в плен. "Джихадистите искаха да отнемат честта ни, но загубиха своята", каза Надя в реч в Европейския парламент. По време на плена си в "столицата" на самопровъзгласилия се халифат Мосул Надя е била подлагана на мъчения и групови изнасилвания, била е продавана и препродавана на пазарите за роби на джихадистите, била е карана и да се отрича от религията си - нищо не й е било спестено, тъй като според екстремистите от ИДИЛ язидите са еретици.

Язидите говорят кюрдски език и изповядват езотерична религия, обяснява БТА. Вяра в един-единствен Бог и в митично същество, приело образа на паун, което символизира "предводителя на ангелите".
Подобно на хиляди други язидки и Надя Мурад е била "омъжена" насила за джихадист, който я биел, разказа тя пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. "Не можех повече да понасям посегателствата и насилието", каза Надя, която е успяла да избяга от джихадистите с помощта на мюсюлманско семейство от Мосул. Снабдила се с фалшиви документи, успява да стигне до Иракски Кюрдистан, където я настаняват в бежански лагер.

Активисти срещу сексуалното насилие спечелиха Нобеловата награда за мир

След като разбира за смъртта на шестимата си братя и майка си, Надя се свързва с оказваща помощ на язидите организация, която й помага да замине при сестра си в Германия. Именно в Германия, където живее сега, Надя започва дейността си на активист, която има за цел кланетата на язиди през 2014 г. да бъдат признати за геноцид. Неин съюзник в това начинание е съпругата на известния американски актьор Джордж Клуни Амал Клуни, която е адвокат и защитник на човешките права.

След призива на Надя за признаването на геноцида срещу язидите Съветът за сигурност на ООН пое ангажимент да помогне на Ирак в събирането на доказателства за престъпленията, отбелязва Франс прес. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.