Това може да оскъпи кафето ни в пъти

Такса „пластмасова чаша” може да оскъпи кафето ни в пъти. Част от големите ресторанти и хотели в Европа въведоха такава за клиентите си, които ядат и пият от прибори за еднократна употреба.

В хотели, кафенета, барове, заведения за бързо хранене продължаваме да използваме пластмасови прибори, чаши, чинии и сламки. Ако изхвърлим дори само една такава чашка, материалът, от който е изработена, ще се разгради след 500 години. С грижа за природата Брюксел поиска пълна забрана на всички пластмасови изделия за еднократна употреба.

ФАЛШИВИ ОНЛАЙН ПРОМОЦИИ: За какво лъжат търговците? (ВИДЕО)

Близо 25-30 тона пластмасови отпадъци произвеждат годишно само европейците. Рециклират се едва 5% от тях. Останалото отива в океана, почвата или на различни сметища.

Да изпиеш кафето си в пластмасова чаша или коктейла си със сламка в едно от кафенетата в центъра на Париж е невъзможно. Защото там пластмасата е забранена. Първоначално клиентите  трудно свикнали със забраната. От години обаче, по време на големите спортни събития и културни прояви във френската столица, напитките в пластмасови чаши се плащат по-скъпо.

“Като си на стадиона и си взимаш питие, трябва да плащаш чашката и, ако искаш, можеш да я върнеш и да ти върнат парите“, сподели клиентът Седрик.

Лъжат ли ни търговците с фалшиви намаления?

От следващата година Франция въвежда и бонус маус система при пластмасата. Продуктите, които не се рециклират, ще струват с 10% повече от същите за многократна употреба. Мерките обаче не спират до тук. Големите хотели в Европа започнаха да взимат на своите клиенти т.нар. такса „пластмасова чашка” в размер на 2,85 евро. Ако не желаете да плащате таксата, просто трябва да си върнете пластмасовата чаша на бара, когато повторно отидете да си купите кафе или чай.

Според хотелиера Виктория Стоева такса „пластмаса” за хотелите у нас е неприложима.

“Да накараме българския потребител към кафето, което му струва 1 лев, да плати 3 лева за пластмасова чаша, за да си го вземе за път към офиса, е все едно да накараме българския турист да плаща за wi-fi в хотелите в България“, каза тя.

По сметки на производителите на пластмаса новите екомерки ще оскъпят много от продуктите.  Най-трудно такса „пластмаса” ще влезе в заведенията за бързо хранене, където всички съдове са за еднократна употреба.

ЦЕНАТА НА ЧЕРНИЯ ПЕТЪК: 682 млрд. долара похарчиха американците

Някои от магазините у нас вече изпробват нови хартиени алтернативи. Съвсем скоро пластмасовите опаковки ще изчезнат и от рафтовете на големите вериги. Като първо ще спрат продажбата на сламки, чаши, чинии и прибори за еднократна употреба. Производителите на пластмаса още не са готови за забраната на Брюксел.

“Бизнесът не може да се настрои автоматично и толкова бързо. Няма реален източник, който да замести всички тези опаковки“, допълни още Теодора Желязкова от Асоциацията „Полимери”.

Повече от 80% от изхвърляните по плажовете на Европа боклуци са пластмасови и половината от тях са за еднократна употреба.

Ако успеем да рециклираме цялата пластмаса, произведена през година например, ефектът ще се равнява на 26 млн. спрени от движение автомобила.

Още по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.