Италианският вътрешен министър Матео Салвини ги определи като "лудост"

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, който е и ръководител на крайнодясната партия "Лига", осъди в Москва "лудостта" на западните санкции срещу Русия и разкритикува остро Европейския съюз, предаде БТА.

"Идвам, защото съм убеден, че санкциите са икономическа, социална и културна лудост", обяви Салвини на руско-италианска бизнес среща.

Руски медии: ЕС намира нови поводи за санкции срещу Москва

Казаното от Салвини предизвика аплодисменти в конферентната зала, пълна с руски и италиански предприемачи, някои от които взеха думата, за да умоляват министъра да подпомогне слагането на край на санкциите.

"Не е нормално да съм тук с вас в сряда следобед. Нормалното е вие да сте в предприятията си, а аз да съм с руския си колега, за да говорим за борбата с тероризма, киберсигурността и т. н.", заяви Салвини, който беше приет само от руския заместник-външен министър Александър Грушко, но не и от други длъжностни лица.

По време на визита в Москва в средата на юли Салвини изрази желание да се сложи край на санкциите "до края на годината" и "да не се изключва никаква възможност" да бъдат убедени другите европейски държави да наложат вето върху подновяването им след януари догодина.

Днес Салвини не назова конкретен срок, но каза, че ветото е "карта, с която можеш да играеш само веднъж" и че приоритетът е бил на италианската политика, разтърсена наскоро от приемането на бюджет, далеч надхвърлящ европейските параметри за 2019 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес