Това трябвало да се случи в рамките на международен проект

НАСА не може сама да осъществи проект, свързан с изпращане на изследователи на Марс. Това заяви директорът на НАСА Джим Брайдънстайн, който преди повече от седмица посети Москва, космодрума Байконур и за пръв път се срещна с ръководителя на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин.

"Искаме това да е проект, който предвижда международно сътрудничество", каза ръководителят на американското космическо ведомство.

Български уред на мисия до Марс

По думите му САЩ разработват свързаната с лунния проект архитектура - построяване на станция в окололунна орбита. Става въпрос за ракети-носители, командни модули за многократна употреба, спускаеми модули, които ще могат също да излетят от лунната повърхност.

Америка изпраща хора на Марс

"Всички тези технологии ще могат да се използват и при изследванията на Марс. Но САЩ не могат сами да направят всичко. Ако се появят международни партньори, които да участват в създаването на елементи на въпросната архитектура, ще можем заедно да направим повече, отколкото всеки би постигнал сам. Засега не знам коя страна ще се присъедини към осъществяването на този проект", заяви Джим Брайдънстайн.

Учени определиха най-подходящото място за база на Марс

По-рано бе съобщено, че НАСА планира да осъществи първи полет на човек до Червената планета към средата на 30-те години на този век с помощта на новия пилотиран кораб "Орион" и тежка ракета-носител Ес Ел Ес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.