В Централизирания архив се съхраняват 15 км документи на хартиен носител

Комисията по досиетата за първи път публично показа всички архиви на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В 22 архивохранилища в Централизирания архив на комисията се съхраняват близо 15 км документи на хартиен носител и над 4 млн. архивни документи на различен носител - филми, видео, CD.

“За първи път хората могат не само да чуят за така наречените картончета и досиета, образно казано да пипнат държавна сигурност, защото тук всички, които дойдоха имаха възможност не само да видят не само регистрационни картони карти дневници протоколи за унищожаване, но и много предмети, които са се намирали  и които откриваме в различните оперативни дела“, каза Екатерина Бончева от Комисията за разсекретяване на досиетата.

Освен документи, в архива са изложени и предмети, прилагани, като доказателства към дела, образувани от ДС. Най-голям интерес у посетителите предизвика саморъчно изработения печат и програма на обявената тогава за противодържавна организация  “Турско-национално освободително движение в България“. Тя се създава в отговор на възродителния процес у нас. А позиви против смяната на имената са изработвани на плоскости с гумени букви.

Историята на СДС влезе в Държавния архив

До обяд в Централизирания архив преминаха над 200 посетители. Те разгледаха най-модерната сграда за съхраняване на архиви в Източна Европа.

Специална вентилационна система поддържа оптимална температура, която да съхранява правилно всички документи, които се намират тук в хранилището. Пожарогасителната система е с газ аргон така, че, ако стане пожар да бъдат запазени, хартията, мастилото и кутиите, в които се съхраняват документите.

В централизирания архив част от документите се обработва на ръка в случаите, когато делото е било с твърди корици, то се прошнорува и подлепва.

ОРИГИНАЛНОТО ТЕФТЕРЧЕ НА БОТЕВ: На 1-ви юни в Националната библиотека

Преминаването от едно хранилище към друго в сградата става само с придружител, но пък вратите между корпусите се отварят сами.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.