Властите отхвърлиха всички опити животът му да бъде спасен

Признат за виновен малайзийски наркотрафикант беше обесен в Сингапур, след като властите отхвърлиха всички опити животът му да бъде спасен, предаде БГНЕС. 

Правителството в Малайзия по-рано този месец реши да премахне смъртното наказание. Властите в Куала Лумпур поискаха и от съседен Сингапур да не слага на бесилката 31-годишния наркотрафикант по хуманитарни причини.

Но малайзийското министерство на външните работи излезе с изявление, което гласи, че Прабу Патманатан е бил екзекутиран в сингапурския затвор Чанги в петък в присъствието на членове на семейството му и на представители малайзийското посолство.

Двама българи осъдени на смърт за трафик на дрога (ОБНОВЕНА)

Смъртното наказание, изпълнявано с обесване, е останало като наследство от времето на британското колониално управление в двете съседни страни.

Патманатан беше осъден на смърт през 2014 г., след като беше заловен да пренася в Сингапур 227 грама хероин, припомнят медиите.

От сингапурското правителство няма коментари за изпълнената присъда.

Организацията „Амнести интернешънъл“, от която се противопоставяха на изпълнението на присъдата, призоваха Сингапур да последва примера на Малайзия и да отмени смъртното наказание. 

В Малайзия ще бъдат гласувани изменения в закона, с които смъртното наказание ще бъде премахнато, а дотогава ще бъде наложен мораториум върху екзекуциите, което ще се отрази на над 1 200 души, които са осъдени на най-строго наказание.

Сингапур обаче поддържа позицията, че смъртното наказание е ефективно средство за възпиране на престъпността и е от решаващо значение за борбата с наркотиците.

През 2017 г. и през настоящата година в Сингапур са били извършени съответно шест и осем екзекуции, всичките за наркотрафик.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.