Използването на екоколи е една от мерките за борба с мръсния въздух

Могат ли електроавтомобилите да заменят обикновените дизелови и бензинови коли? Използването на екоколи е и една от мерките за борба с мръсния въздух в страната. Възможно ли е държавата да финансира закупуването на лични електромобили?

Български електромобили тръгнаха по европейските улици (ВИДЕО)

В България електромобилите са 576 от около 4 милиона коли в цялата страна. Първи с решение на проблема се появиха специалисти от асоциация „Активни потребители”. А именно държавата да субсидира закупуването на лични електромобили. Според Асоциацията на електроавтомобилите обаче това не е решение.

Какви са плюсовете и минусите на един електромобил?

Той е безшумен и е еко - с тази разлика, че неговата цена е доста по-висока от тази на автомобилите с вътрешно горене. Друг плюс е, че с тези коли може да изминем дадено разстояние на много по-ниска цена. Няма разходи за консумативи. Единственият проблем е, че след като изминем определено разстояние, ще трябва да спрем, за да заредим между 5 и 10 часа.

В Европа се движат над 1 милион електромобила

Притежателите на електроавтомобили са освободени от годишен местен данък, могат безплатно да зареждат на определени места и да паркират безплатно в градските зони. Цената на нов електромобил е от 33 000 до 76 000 евро.

Оказва се, че освен регистрираните електромобили, има десетки без регистрация - така наречените трансформирани. Трансформацията на един автомобил с вътрешно горене е 7 до 20 000 лева, а най-скъпата част са батериите.

20 нови електробуса ще има в София до края на годината

След като автомобилът е електрически, за да бъде пуснат в движение, трябва да бъде регистриран в КАТ. Сертификат за електромобил се издава от специална лаборатория. Такава в България няма. Към днешна дата тестовете за сертификат се извършват в лаборатории в Германия на цена от 50 000 евро. Цената на един сертификат е 8000 евро.

Според експертите липсата на информираност на гражданите и държавата води до по-бавното навлизане на електромобили в България.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.