Кои са най-употребяваните наркотици?

Все повече дрогирани зад волана. През последната година пътните полицаи хващат 10 пъти повече шофьори след употреба на наркотици в сравнение с 2014-та. Кои са последните комбинации, които тестовете отчитат при водачите, и как се променят реакциите ни след употреба на наркотици – провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Зимно или лятно време - какво предпочитат българите?

От началото на годината до края на октомври са хванати над 2700 шофьори след употреба на наркотици. През цялата 2017 г. заловените са били малко над 2800 души. Първенци в непрестижната класация до средата на годината са водачите в София, следвани от тези в Бургас, Пловдив и Стара Загора.

В момента полицията залавя 10 пъти повече дрогирани зад волана, отколкото преди 3 години. Ако през 2014 г. тестваните в лаборатории проби са били средно 50-100 за година, то в края на миналата година за потвърдителен анализ са постъпили 1000 проби. Само за 9 месеца 100 катастрофи в страната са причинени от водачи, седнали зад волана след поредната доза или цигара с трева, сочат данните на полицията. През последните години кръвните проби, които постъпват за тестване в специализираните лаборатории са 10 пъти повече. А в 90% от случаите анализът потвърждава данните от дрегера.

ШОПИНГ ТУРИЗЪМ: Българите - на пазар в Турция

„Ако имаме положителен тест за бензодиазепини, рискът е шофьорът да има много забавена реакция, дори да заспи на пътя. Той няма как да реагира при опасна ситуация”, каза д-р Виолета Богданова от Национален център по наркомании.

Все повече са случаите на комбинирана употреба на наркотици от шофьорите. Най-често те съчетават марихуана плюс амфетамин. 75-80 % от изследванията показват комбинация с трева. По-трудно тестовете могат да засекат нови вещества, а именно внос от Китай, които вече навлизат и у нас. От липсата на адекватна реакция до еуфория. Това най-общо е ефектът от дрогата. Този ефект бързо се пренася на пътя. И зависи от типа наркотик, който водачът е употребил.

„При взимане на амфетамин се получава едно тунелно виждане. Шофьорът вижда само пътят пред себе си, без да може да вижда странично какво се случва.  Дават едно измамно усещане, че можете да продължите. При употребата на симуланти говорим за зачервеняване на кожата, агресия, емоционална равнина”, допълни Виолета Богданова.

ФАЛШИВИ ОНЛАЙН ПРОМОЦИИ: За какво лъжат търговците? (ВИДЕО)

Според професионалния състезател Калин Бенчев след изпушена цигара трева или поредната доза  един автомобил се управлява трудно и от най-опитните. В интернет откриваме оферти за вещества, за които се твърди, че неутрализират тестовете. Специалистите обаче предупреждават, че освен безполезни, разтворите могат и да са опасни.

„Въздействието на кокаина отзвучава от 5 до 50 минути, при амфетамин от 4 до 8 часа, при метамфетмаина до 12 часа, а при марихуаната зависи от сорта”, каза още Богданова.

Често обаче уредите засичат остатъчни количества от марихуана в шофьорите няколко дни след употребата й. Според последните поправки в закона шофьорите се наказват, когато се установи употреба на наркотици. А не задължително, че са под въздействието на такива.

Според Димитър Карагегов от Движение за легализация на наркотиците така много шофьори са наказвани, без да опасни на пътя. Затова от движението предлагат да се намали сензитивността на машините така че да сме сигурни, че когато има положителна проба става дума за непосредствена употреба в близките 2-5 часа.

Полицаите са обучени да разпознават дрогираните на пътя. Все по-трудно е обаче да преценят само на вид дали шофьорът е употребил наркотици.

Какъв е профилът на шофьора, който сяда дрогиран зад волана, отговорите вижте от контролните органи в „На твоя страна”.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.