Регистрирани са четири нови случая на натровени

Агенцията по безопасност на храните ще глоби всички, отговорни за татула в пакетите спанак. Става въпрос за пакети от сорта Горила, произведен в село Златитрап, Пловдивско. 

Междувременно са установени нови случаи на натравяне. Още четирима души са потърсили лекарска помощ. Сред тях има и дете.

Контролните органи уверяват, че всички опасни количества вече са иззети от търговската мрежа. Категорични са, че става дума само за спанака, произведен в село Златитрап и че той е бил продаван само пресен, в разфасовки от половин килограм. А лекарите от токсикологията на "Пирогов" успокояват, че отравянето с татул в малки количества, каквито са били засечени в иззетите пакети, не е фатално. 

Началникът на Дирекцията "Контрол по храните" към БАБХ Кремена Стоева беше категорична, че опасните продукти са изтеглени от всички установени обекти на територията на страната. Техният брой все още не е ясен, тъй като става въпрос за гореми вериги.

"Отговорността за случилото се носят всички бизнес оператори, които извършват тази дейност", заяви Стоева за "Здравей, България".

Изтеглят от пазара спанак заради съмнения за наличие на татул

По нейни думи не се допуска, че татул може да има и в други продукти, тъй като производителят сам пакетира продукцията си. Няма данни той да е продавал на други пакетиращи фирми, които правят миксове от салати. Стоева каза, че този, който продава храната няма право да я продава, ако види, че има нещо нередно. Всички, които са извършили нарушение спрямо законодателството, ще бъдат санкционирани. 

"Обектът, в който се почиства и пакетира този спанак не е регистриран по реда на Закона за храните. Води се нерегламентиран обект, той не е бил в системата на контрол", категорична беше Стоева.

Националният консулттант по токсикология доц. д-р Маргарита Гешева информира, че има 4 души, които са пострадали от опасния спанак. По нейни думи отравянето с татул е съпроводено от сърцебиене, сухота в устата, замъглено виждане, разширени зеници и халюцинации. 

ЗАРАДИ МЪЛЧАЛИВ ОТКАЗ: Фермери от Болярово съдят БАБХ след чумата по животните

Изтеглянето на спанака от търговската мрежа започна след постъпването на два сигнала от граждани за закупен спанак от верига магазини в Костинброд и хипермаркет в Търговище. Четирима души са се оплакали от спанак в „Пирогов”. Двама в „Търговище”.

„Във връзка с тези оплаквания са пуснати изследвания, които са били в норма”, каза д-р Румяна Иванова от спешното отделение в Търговище.

И шестимата пострадали  са си по домовете. А дори човек да изяде и една дузина листа от татул, това не е фатално, успокоява националният консултант по токсикология доцент Маргарита Гешева.

„Тези отравяния, независимо две три листенца или 10-15, причиняват отравяне, което протича  благоприятно, това отравяне, със симптомите, които чух, че се споменават, са точно тези класическите – сърцебиене, сухота в устата, замъглено виждане или двойно виждане и халюцинации. Но за щастие, в дългогодишната ми практика досега не мога да си спомня за много тежък, или фатален случай”, обясни националният консултант по токсикология доц. д-р Маргарита Гешева.

А в случая става дума за близо два тона спанак, сорт „Горила”, от пловдивското село Златитрап, в разфасовки от половин килограм, замърсени с листа от татул.

„Все пак е продукт, който е механизирано прибран и е възможно да има примеси”, допусна производителят на спанака Ивайло Малджански.

Той вече е глобен от агенцията по безопасност на храните. 

„Първата санкция, която сме съставили е затова че обектът, в който се пакетира точно този спанак, не е регистриран, води се нерегламентиран обект”, каза д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Производителят има регистриран склад за продажба на едро. От него зареждат  национални вериги супермаркети. Контролните органи са категорични, че по рафтовете им не е останал нито един компрометиран пакет. Както и че замърсеният спанак е продаван само на свежи листа, в опаковките с името на производителя, и не е попаднал в чиято и да е друга смес за салати, например. 

Репортери: Рада Богданова; Владислава Тричкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.