Законът за социалните услуги ще постави минимален праг на заплатите

По-високи заплати за социалните работници чрез промени в законодателството. В момента специалистите, които работят с хора с увреждания, са едни от най-ниско платените у нас. Проектозаконът за социалните услуги предвижда минимални прагове за заплащането на този тип персонал.

Законът за социалните услуги е третият ключов законопроект на социалното министерство. Той обхваща не само хората с увреждания, а още възрастни хора,  които обаче не се справят сами. Деца в риск и такива, които просто имат нужда от социална подкрепа, както и настоящи и бъдещи родители.

Към момента в страната ни се предлагат над 1300 социални услуги, финансирани от държавата. Основен доставчик са именно общините. За съжаление обаче в 47 общини у нас хората нямат достъп до тази помощ.

Парите в сферата се покачват за последните 10 години ръстът е значителен. През 2008 г. държавата е отделяла 36 млн. лв. за социални услуги, предоставяни в общността. В бюджета за догодина са предвидени близо 164 млн. лв. Оказва се обаче, че въпреки ръста и през 2019 г. повече пари за социалните работници няма да има.

Мария Тошева работи в Центъра за социални услуги в Пловдив от самото му откриване. Освен рехабилитатор, често й се налага да бъде и психолог, и терапевт, а понякога и просто приятел. И ако личната мотивация е на лице, то финансовата липсва. В сектора на социалните работници персоналът застарява.

Проектът на Закона за социалните услуги предвижда да бъдат въведени минимални изисквания за заплащане в сектора. Според министъра специална наредба ще гарантира повишаването на заплатите.

„Ръстът в общия разход за бюджета в следващата година е 30 млн. лв. Следващата година са предвидени 260 млн. лв., но това не е достатъчно от гледна точка на това да осигури по-високо заплащане на работещите”, коментира социалният министър Бисер Петков.

Ако бъде приет, законът ще влезе в сила през 2020 г.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.