Бившият македонски премиер трябва да излежи 2-годишна присъда

Бившият македонски премиер Никола Груевски все още не се е явил в затвора „Шутка“ за излежаване на двегодишната си присъда по делото „Танк“, заяви пред медиите директорът на затвора Гьоко Котевски, съобщи БГНЕС.

Той посочи, че от затвора тази сутрин са информирали наказателния съд, че Груевски не се е явил доброволно в предвидения от закона срок. От съда пък информират, че днес се прави нов опит на бившия №1 на Македония да му бъде връчено решението. Оттук насетне в ръцете на съдията е предприемането на по-нататъшни действия.

Окончателно: Груевски отива в затвора

Македонските власти издадоха заповед за арест на бившия министър-председател Никола Груевски, осъден на две години затвор, съобщиха осведомителните агенции, цитирани от БТА. Той бе признат за виновен в злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро. 

Наказателният съвет на отдела за организирана престъпност и корупция при Основния съд Скопие 1 отхвърли в петък жалба на Груевски и неговите адвокати и потвърди решението на съдията за налагане на санкции, по силата на което бившият премиер трябва да се яви в затвора за излежаване двегодишна присъда по делото „Танк”.

Македонският парламент в петък не отне депутатския мандат на Груевски, защото нямаше квалифицирано мнозинство, което означава, че бившият министър-председател може и да влезе в затвора, където ще си получава депутатската заплата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.