С новите технологии те могат да се изразяват и да бъдат разбрани

Компютри, управлявани с поглед, връщат независимостта на децата, приковани в инвалидни колички. С новите технологии те могат да се изразяват и да бъдат разбрани.  Възможностите за пълноценно общуване бяха представени на международна конференция, организирана от фондация „Асист – Помагащи Технологии”.

На ден, Ани отваря хиляди прозорци на десктопа си. За две години развива повече умения от връстниците си. Говори – с гласа на компютърната програма. Тя може да контролира компютъра си с поглед.  В 21-ви век това значи, че за нея няма спирачки.

„Тя се ядосваше, когато не успявахме да я разберем”, споделя бабата на Ани.

А днес инициаторите на новите технологии в България, получават признание от УНИЦЕФ.

МОН пуска новини за хора с увреден слух

„С разработените от вас методологии и с наличните инструменти вие издигате независимостта и достойнството”, каза д-р Джейн Муита.

Още поне 2000 деца като Ани имат нужда от компютърни системи, контролирани с поглед. За четири години, усилията на Фондация „Асист – Помагащи технологии” са стигнали за 70.

Днес системата на Ани не струва повече от 2500 лева. А че си струва, убедена е и държавата.

„Ако ние не можем да общуваме с децата и ако те не могат да общуват с нас и да ни кажат това, което мислят и което искат, интеграция е невъзможна”, обясни заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

В България проблемът вече е налице. Още преди три години просветното министерство е инвестирало в  20 системи. За новата година, държавата обещава 300 нови педагози и психологически съветници. А фондация "Асист-помагащи технологии" остава на линия да помага.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.