ЕП препоръча на властите в Румъния да засилят борбата срещу корупцията

С огромно мнозинство Европейският парламент /ЕП/ прие резолюция, с която осъжда насилствените действия на полицията срещу антиправителствени демонстранти в Букурещ през август тази година, съобщава БНР. По време на протестите пострадаха стотици граждани.

В приетия от парламента с 473 гласа „за“ документ се препоръчва на властите в северната ни съседка да засилят борбата срещу корупцията в държавната администрация.

Очакваме позитивен доклад на ЕК

Вотът в пленарната зала в Страсбург е смятан за важен европейски тест за Румъния, защото идва месец и половина преди първото европредседателство на Букурещ.

Произнасянето на Европарламента по темата е в деня, когато в Брюксел ще бъде оповестен поредният мониторингов доклад за Румъния.

Наскоро Европейската комисия предупреди Букурещ, че заради липсата на категоричност в борбата с корупцията механизмът за наблюдение няма да бъде прекратен, а заместник-председателят на институцията Франс Тимерманс се закани, че ЕК „не би се поколебала да предприеме съответните действия срещу страната, в рамките на механизма, или по друг начин“.

Очаква се Европейският парламент да гласува утре отделна незаконодателна резолюция за обективен механизъм за всяка една страна от  ЕС, който да оценява дали демокрацията и върховенството на закона се спазват от всички държави членки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.