От началото на ноември КАТ проверява подготовката на автомобилите за зимата

„Зимната подготовка на колата се започва, когато стане студено. Падне ли температурата под 7 градуса, задължително трябват зимни гуми. Според записаното в закона, най-лошото е, че може би всички гуми са добре, но в крайна сметка не е така. Гумите имат ограничители. По изисквания на закона критерият е доста снижен, което въобще не е добре, особено за зимата, защото има ли луга и киша, колата започва да се пързаля”. Това заяви за „Плюс-Минус. Коментарът след новините” автоекспертът Филип Лазаров.

Важно е да се премери температурата на антифриза, течността за чистачки, спирачната и осветителната системи и всички видове флуиди, каза още Лазаров.  

Ще има ли много снеговалежи през ноември? (ВИДЕО)

Според автомобилния състезател Ангел Харизанов голяма част от грешките на пътя, най-вече през зимата, произтичат от това, че не познаваме автомобилите си.

„Ако навали сняг, отидете на полигон и изпробвайте сцеплението на автомобила, как се държи, колко бързо спира, за да бъдете по-сигурни”, съветва Харизанов.

При ситуации на загуба на контрола на управлението, състезателят съветва: „Подхождайте максимално внимателно със спирачката. Тя може да доведе до наистина пълна загуба на контрол и да се мъчим да контролираме тази загуба на сцепление с волана”.

Подробности по темата вижте във видеото. 

Репортер: Иван Гергов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.