Държавата ще подпомага производството и разпространението на филми, предвиждат законодателни промени

Държавата ще подпомага производството и разпространението на филми. Това предвиждат промените в Закона за филмовата индустрия, които бяха приети миналата седмица.

"Директор съм от 1 година. Това, което заварих, когато постъпих в длъжност, беше една съсипана законодателна уредба за българското кино", заяви директорът на Националния филмов център Жана Караиванова в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините". 

Коледа идва по-рано тази година със "Smart Коледа" (СНИМКИ)

По нейните думи става въпрос за нормативни актове. До декември 2017 г. българското кино е имало право да харчи държавни пари по определен закон. От 2014 г. до 2017 г. Европейската комисия е дала срок на Националния филмов център, в който той да заяви нови правила за финансиране, които ще са в сила от 2018 г. до 2020 г. , но това не е се случило, което е довело до забрана за финансиране с държавни пари докато не се уредят законодателните промени.

"Филмите печелеха субсидии, но аз нямах право да подписвам договори. След новите промени това вече ще бъде възможно. Обърнах се както към всички гилдии, така и към администрацията, за да можем да завършим този сложен процес. Беше важно да се обединим", каза още Караиванова.

Остават броени дни до Банско Филм Фест 2018 (ВИДЕО)

През първата половина на 2019 г. ще бъдат внесени промени в закона, които касаят нискобюджетните и дебютиращите продукции. "Като част от културата, българското кино се финансира от държавния бюджет през Министерството на културата. Това е така в цяла Европа", добави Караиванова. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.