Колко ще ни струва топлото тази зима?

Ако живеем в двустаен апартамент и се отопляваме с парно, тази зима ще платим с 480 лв. повече отколкото преди 2 години. Ако разчитаме на климатик, увеличението за сезона ще бъде 60 лв. Прогнозите са на Българския енергиен и минен форум. Според експертите плащаме с 30% по-високи сметки, само защото не знаем как да използваме уредите си правилно. 

КЕВР: Няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока

Иван Хиновски от Българския енергиен форум препоръча да се направи оглед на домовете за неуплътнени прозорци. Важно е да се изолират външни стени, подове и тавани. 

"Най-изгодни за отопление са термопомпените инсталации. При сегашната цена на електроенергията практиката в големите градове показва, че по-изгодно излиза отоплението с климатик", заяви Хиновски.

Според Хиновски ръстът на електроенергията се отразява на отоплението с конвектори и климатици, както и термопомпените инсталации. Дървата и черните въглища също поскъпнаха. 

ПАРИ, ГОРИВА И МЕДИИ: Променят наредба, за да се вижда кое колко струва в литър гориво (ОБЗОР)

Експертът информира, че могат да бъдат спестени 30% от общата сметка за електроенергия, ако уредите се използват правилно. Изключително вредно е да се държи в контакта зареждащо устройство, защото то използва енергия дори когато мобилният телефон не се зарежда.

"При напускане на дома сутрин или пък за по-дълго време се препоръчва да се намали температурата. Терморегулатор да бъде на 16 градуса. Тази температура трябва да се поддържа цял ден", препоръча Хиновски.

Още съвети от експерта вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.