Казусът по мегаделото се заплита все повече

7 месеца по-късно казусът по мегаделото "Иванчева" се заплита все повече. Според защитниците, институциите координирано тормозят бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Двете бяха арестувани показно в центъра на София, а след това разкарвани с белезници в спецсъда и извън него. Жените твърдят, че са държани в изолация при нечовешки условия и са докарани до депресия. Само пред NOVA началниците на арестите в София отрекоха твърденията и заподозряха опит за манипулиране на общественото мнение.

Шествие в защита на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в София (СНИМКИ)

"Осигурени са всички необходими човешки условия - хигиена, храна 3 пъти на ден, баня и тоалетна, право на безплатна медицинска и стоматологична помощ и лечение", каза началникът на Областна служба“ Изпълнение на наказанията“ - София към ГДИН Росен Милотинов.

По неговите думи няма оплаквания от другите арестанти. 107 са жалбите откакто Десислава Иванчева и Биляна Петрова са зад решетките. Те са подсъдими за взимане на подкуп в особено големи размери и са под стража от 17 април след показен 5-часов арест на централен столичен булевард.

Милотинов отрече твърдението, че при всяко влизане и излизане в ареста обвиняемите са събличани чисто голи и са претърсвани. Той заяви, че обискът се извършва от лица от същия пол с металодетектор, без да се накърнява личното достойнство на претърсените. Арестантите не се събличат. Защитата твърди, че Иванчева и Петрова са подложени на изключителна жестокост. Адвокатите смятат, че те са в тежко психическо състояние. 

Иванчева и Петрова със забрана да напускат страната (ВИДЕО)

"Задължително условие е задържаният да преминава медицински преглед не по-малко от веднъж седмично", заяви Маргарита Дойчинова, началник Арести в "Изпълнение на наказанията" София.

Милотинов каза, че всяка седмица се изготвя меню за арестантите, в което задължително има месо, риба, както и десерти. Дойчинова добави, че храната се доставя незабавно от затворва в София. Тя беше категорична, че застояла или мухлясала храна не се предоставя на задържаните. 

Какво още казаха институциите вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.