Йорданка Фандъкова заяви, че ще я приеме

Оставка на столичен заместник-кмет заради ремонтите в София. Отговарящият за транспорта Евгени Крусев напуска поста, след като прокуратурата го призова, като обвиняем за скандалната реконструкция на улица „Граф Игнатиев”. Изтече информация, че изпълнителят е подменил изолационния материал, който се влага под релсите, с друг, по- евтин.

СНИМКИ ОТ РЕМОНТА ВИЖТЕ ТУК

Все още не се знае кой ще застане на вакантния пост. До оставката се стигна, след като прокуратурата започна проверка за ремонта на емблематичната улица. Повод за нея е съмнение за опорочаване на обществената поръчка, с която за изпълнител на ремонта беше избрана фирмата GP GROUP.

Прокуратурата призовала зам.-кмета в качеството му на обвиняем. А оставката идва, за да не се пречи на проверките.

„Считам, че най-отговорната и мъжка позиция е аз да си подам оставката”, заяви Евгени Крусев.

А кметът Йорданка Фандъкова я прие и призова всеки да носи своята отговорност, както ресорният кмет, така и проектантите.

„Аз в качеството си на възложител на проекта ще понеса своята отговорност и ще продължа да нося своята отговорност и в хода на проверката. Ако съм бил подведен от някой проектант, се надявам, че прокуратурата ще го установи”, заяви Крусев.

Призоваха Евгени Крусев заради ремонта на ул. „Граф Игнатиев”

Първият проект за ремонт се прави през 2015 г. Реално строителите започнаха работа в началото на май 2018. Първият скандал дойде с махането на огражденията, когато изплуваха зле наредени павета. Прокуратурата започна проверка след сигнал на гражданската организация „Спаси София” за нарушение на Закона за обществените поръчки. Първоначално общината поискала виброизолационни подложки, които да са от нов материал и с маса около 5 кг на кв. м. Заради това изискване от конкурса отпада фирма „ПСТ градска среда Зона 2”, а обществената поръчка се печели от GP GROUP. В хода на работата обаче общината променя материала и задава ново изискване - да се положи материал с маса над 15 кг на кв. м – същият, заради който другата  фирма отпада от конкурса.

Снимка: Олег Попов

„Има видимо нарушение на Закона за обществените поръчки и все пак той е ресорният зам.-кмет и той е подписал всички документи, затова той трябва да поеме отговорност”, коментира Андрей Зографки от „Спаси София”.

А ремонтът на „Графа” засегна най-вече бизнеса на търговската улица. Тук обаче оставка не искат.

Ремонтът на улица "Граф Игнатиев" е към своя край (ВИДЕО+СНИМКИ)

На ниво строителство ремонтът продължава с поставянето на пореден спорен елемент. На улицата се появиха ограничители, които според мнозина са повод за смях, а според други дори са опасни.

Според автора на проекта за ремонта проблем с ограничителите нямало, били изискани от КАТ, за да обезопасят визуално трасето.

„Не са опасни има подобни решения в неедин град. Абсолютно същите по размер и форма са използвани в централната зона на Мадрид”, коментира арх. Иво Панталеев, проектант.

Снимка: Олег Попов

Ремонтът на улицата продължава въпреки оставката.

Евгени Крусев стана заместник-кмет по транспорта през лятото на 2016 г. Тогава беше едва на 27 години. До назначаването му се стигна след разследване на NOVA за съмнителна обществена поръчка за монтаж на 60 спирки, когато Любомир Христов подаде оставка. Преди да заеме поста, Крусев пет години се занимава с транспорт, изготвил е плана за устойчивост на градската мобилност в София.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.