Потребителите на Комплекса за психично-здравни грижи сами изработват сувенирите

В деня на хората с увреждания потребителите на Комплекса за психично-здравни грижи в квартал „Бряг” край Търговище сами изработват уникални предмети и сувенири. Дни преди Коледа те ще бъдат подредени в благотворителна изложба-базар в регионалната библиотека в града. В часовете по трудова терапия ненужни бутилки, кутийки, хартии и изрезки от платове се превръщат в произведения на изкуството.

„Всеки иска да получи и да даде подарък. Ето ви една малка възможност,с която можете да зарадвате и нашите потребители. Ще направим една сметка какво сме събрали от този базар и ще разпределим средствата. Част от средствата ще използваме за мотивационната система, която прилагаме в комплекса, според която в края на всеки месец, потребителите, които са били най-активни през месеца получават награди. По тази мотивационна система се организират и екскурзии, и летният отдих”, заяви управителят на КПЗГ Светлана Трифонова.

Благотворителен базар набира средства за значими каузи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Всеки един предмет или сувенир се изработва ръчно и е в един екземпляр.

„Така те усвояват различни умения при нас и в дома си през свободното време. Завързват приятелства и се учат един друг. Понякога става много бавно, понякога по-бързо, но резултатите ги радват и съм щастлива, когато ги виждам усмихнати от това, което са постигнали, от труда си”, каза социалният работник Ивелина Василева.

Хората, изработили уникалните изделия, силно се надяват произведенията им да провокират купувачите, защото във всеки предмет са вложили много душа и сърце.

Съпругите на посланиците в София с благотворителна инициатива

„Това са един вид като плюшени играчки. Мекички са и по тях няма опасни участъци. Според мен са много красиви”, допълни потребителят Мариана Йорданова.

Потребителите на комплекса силно се надяват, че направените от тях сувенири ще доставят огромна радост на посетителите и купувачите на Коледния базар, защото са направени с желание и любов, каквато те самите получават от техните ръководители и социални работници.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.