Темата коментират общинските съветници Малина Едрева от ГЕРБ и Калоян Паргов от БСП

"Ремонтът по обновяването на централната градска част продължава и проектът, както и промените в него са предлагани и взимане като решение от редица експерти. Престои прокуратурата да определи дали има нарушения по Закона за обществените поръчки". Това каза общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева в ефира на „Здравей, България” .

„Оставката на Евгени Крусев за мен е достойно поведение и оттук нататък престои компетентните органи да покажат кой, какво и къде, ако има нарушения в обществената поръчка”, добави тя.

По думите й става дума за загуба на доверието на столичани и затова се наложило взимането на бързи мерки от Общината за изясняване на обстоятелствата, свързани с обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев”: „Не можем да си позволим нито ден да изчакваме компетентните органи да излизат със своите становища. В момента, в който беше подаден този сигнал, веднага се назначиха проверки. Кметът Йорданка Фандъкова предостави цялата проверка на вътрешния одит на прокуратурата и при положение, че има такава призовка от прокуратурата, Евгени постъпи абсолютно достойно”.

По отношение на ограничителите Едрева обясни: „Проектантът го е предложил по време на конкурса, след това журито е правило и хиляди препоръки. Трябва просто главният архитект заедно с проектанта да разкажат какво е прието и защо. Това е конкурс. Отговорността я носи конкурсната комисия. В конкурсната комисия имаше и представители на БСП”.

Общинският съветник посочи, че решението за мерките за почистване на въздуха е свързано със съвместни действия: „Не може никой да се справи сам. Ако институциите нямат подкрепата на гражданските организации и на гражданите, няма да се справим”.

Срокът на ремонта е до края на март, трамвайното трасе трябва да тръгне всеки момент, посочи още Малина Едрева.

ЗАРАДИ РЕМОНТА НА "ГРАФА": Оставка на зам.-кмета по транспорта на София

Общинският съветник от БСП Калоян Паргов беше категоричен, че оставката на заместник-столичния кмет по транспорта е закъсняла.

„Изненадан съм от изявлението на столичния кмет за отговорността на г-н Крусев като пряк възложител, защото той е част от екипа на Фандъкова, която го посочи преди 2 години за свои заместник и му възложи този тежък ресор, въпреки че всички знаехме, че този млад човек няма нужните компетенции и опит, за да поеме този тежък ресор", каза той.

Според общинския съветник големият проблем не са само ремонтите, а най-вече контролът и качеството. „Защото очевидно софиянци са бесни. "Граф Игнатиев" е голямо потно за Столична община като ремонт”.

"Очаквам на сесията да каже г-жа Фандъкова дали ще поеме и ресора „Транспорт”, след като пое ресора „Сигурност”./…/ Очаквам в четвъртък г-жа Фандъкова да каже „Да, излъгах се в качествата на този човек””, каза още Паргов. , каза още Паргов.

Разследването срещу заместник-кмета на София Евгени Крусев е заради сменената антивибрационна подложка за трамваите на столичната улица "Граф Игнатиев". Това потвърди главният прокурор Сотир Цацаров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.