"Ще разговарям довечера с премиера Мей", допълни Юнкер

"Няма никакво пространство за предоговаряне на споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС", заяви днес пред Европейския парламент в Страсбург председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Той добави, че е втрещен от събитията в последните часове - заявките на британския премиер Тереза Мей, че ще се опита да предоговори условията.

"В края на ноември постигнахме споразумение с британското правителство. Ще разговарям довечера с премиера Мей", допълни Юнкер, предава БТА.

Тереза Мей на спешни консултации с европейските лидери

"Сделката, която постигнахме, е най-добрата и единствено възможната. Няма никакво пространство за предоговаряне. Има място за пояснения и тълкувания, но без преразглеждането на текста, това трябва да бъде ясно на всички", каза Юнкер.

Той отбеляза, че големият проблем е т. нар. "предпазна мрежа" между Ирландия и Северна Ирландия. Решени сме да направим всичко възможно тази мярка да не бъде прилагана, но е необходимо да я предвидим, поясни Юнкер.

Мей: Гласуването по споразумението за Brexit се отлага

Снощи председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще включи в дневния ред на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители тази седмица точка, посветена на въпроса с напускането на Великобритания.

"Няма да предоговаряме споразумението, включително за "предпазната мрежа", но сме готови да обсъдим с какво можем да улесним одобрението на договора от британска страна", добави Туск.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.