Няма да се забраняват демонстраиците в събота

Френското правителство призова демонстрантите, известни като "жълтите жилетки", да не протестират този уикенд след нападението на коледен базар в Страсбург, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Решихме да не забраняваме демонстрациите в събота", каза правителственият говорител Бенжамен Гриво. Той заяви, че решението да няма протести е оставено на демонстрантите. По думите му е по-добре хората да се погрижат за своите задачи преди края на годината. Според него няма да е разумно да се налага забрана, защото това няма да предотврати плячкосването и безредиците.

Продължава издирването на атентатора от Страсбург, жертвите са вече 3

Протестите започнаха в средата на ноември и първоначално бяха срещу планираното увеличаване на данъка върху горивата. След три седмици демонстрации и две поредни съботи, в които имаше бунтове в Париж, френският президент Еманюел Макрон призна, че не е действал достатъчно бързо, за да повиши покупателната способност на работещите след избирането си миналата година.

Простреляният в Страсбург италиански журналист се бори за живота си

В реч по телевизията той обеща бонусите в края на годината да не се облагат с данъци, а заплащането за извънреден труд напълно да бъде освободено от данъци и социални удръжки. Въпреки тези отстъпки много "жълти жилетки", интервюирани от френски медии, заявиха, че смятат да продължат да протестират. Жертвите от нападението в Страсбург станаха три, а един е в мозъчна смърт, съобщи прокуратурата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.