“Плюс-Минус. Коментарът след новините“ е дебат и сблъсък“, казват водещите в интервю за сп. Esquire

Вие двамата откъде се познавате и от колко време работите заедно?

Кузман: (смее се) Познаваме се от деца – заедно тренирахме футбол. Бяхме на по 10-ина години. Иначе приятелството ни се задълбочи и засили в университета, когато направихме заедно Brain Workshop Institute.

Владимир: В НБУ се засякохме и преплетохме интересите си, свързани с икономика, финанси и политика. Преди това спортът ни обединяваше. Когато завършихме университета, започнахме комуникация и дискусии, организирахме кръгли маси.

Кузман: Тогава се зароди идеята да имаме предаване заедно.

Вървели сте по един и същи път, но всеки самостоятелно, преди да се засечете?

И двамата: Да, така е.

Какво ви доведе в NOVA и наложи ли се да смените формата на предаването заради новото място?

Владимир: Екипът на новините вече ни беше забелязал. Поканата беше съчетана с тяхната стратегия за разширяване на публицистичните форми. Доверието на Вяра Анкова към мен и Кузман беше висока оценка на труда ни. Нова телевизия за нас е върхът. Изобщо не сме се замисляли. Бяхме категорични, че това е правилната стъпка. Стъпка към влизане в А-група.

Кузман: Ако продължа аналогията с футбола, няма футболист в италианското първенство, който да не иска да играе в Ювентус. За един гениален футболист като Зинедин Зидан, когато бива поканен в Ювентус, той казва: “Разликата в “Ювентус“ е, че трябва да побеждаваш във всеки мач.” Тук също е точно така. Разбира се, винаги сме се стараели да бъдем на топ ниво във всяко предаване. Но днес залогът е всеки ден да си на възможно най-високо ниво. Другото, което си наложихме като промяна, е да бъдем максимално разбираеми, защото вече имаме още по-широка публика.

Какво ще бъде “Плюс-Минус” по NOVA?

Владимир: Стараем се да бъде възможно най-разнообразно за зрителя и да обхванем вниманието на най-широка аудитория, като запазим сериозността и избора на важните и актуални теми от деня. Гледаме през призмата и на потребителските, и на политическите, и на икономическите теми. Ще поставим акцент и върху социалните тематики, които касаят всеки един от нас. Рубриките ще бъдат разнообразни, ще има и видео съдържание - нещо, което се забравя често в публицистиката в България.

Кузман: Това, което ще бъде по-различно, е динамиката за публицистично предаване. Повечето такива предавания са приели формата на т.нар. „говорещи глави”. Не мисля, че това задължително е лошо, с оглед на това, че става въпрос за анализи и сериозни хора. Ние ще се опитаме да разчупим дори и този формат. Да го направим по-интересен, по-разнообразен, с повече рубрики, с повече видео, ще включваме коментари на чужденци у нас и на българи в чужбина. Отличава ни анализът на новините в реално време.

Владимир: Може да звучи претенциозно, но това е нашата мисия. Според мнозина в публицистиката тежките анализи и тежките теми не се гледат. Мисля обаче, че не се гледат, защото аудиторията беше научена да не ги гледа. Ние ще се опитаме чрез инструмента на по-динамичния формат, на по-лесното обяснение, на по-кратките разговори, да събудим интерес в аудиторията и постепенно тя сама да поиска повече публицистика и повече сериозност. Трудна задача, но не и невъзможна.

Цялото интервю с Кузман Илиев и Владимир Сиркаров четете в новия брой на сп. Esquire