Цветан Найденов предприе прехода с благотворителна цел

Откриха младежа, който тръгна с благотворителна цел на поход през Пирин. Цветан Найденов трябваше да стигне от село Ощава до Банско, но зимата в планината го застигна и се наложи да бъде спасяван.

Всичко за Цветан върви по план до късно снощи. Тогава в планината започва да вали - първо дъжд, а след това и сняг. Намерението му да запали огън, с който да се стопли и да си опече кора от дърво за ядене, се провалят.

Екстремно оцеляване в Пирин с благородна кауза (ВИДЕО)

„Опитах се да си запаля огън. За съжаление има ги понякога и тези дни, когато просто не става. Правиш всичко по учебник обаче не се получава. Но успях да дремна няколко часа. Подслонът ме пазеше от дъжда и снега, който започна да вали още през нощта”, разказва Цветан.

На сутринта обаче снегът се усилва, а с това шансовете му да покори планината гладен с раница на гърба намаляват драстично. 

Цветан разказва, че в планината е имал срещи с огромни глигани и сърни. Забелязал и следи от мечки, но в нито един момент не е бил притеснен. 

СПАСИТЕЛНА АКЦИЯ: Издирват мъж, който тръгна на поход без храна и вода

От Планинската спасителна служба, които помогнаха на Цветан да се прибере, за пореден път предупреждават, че никога планината не трябва да се подценява и туристите не трябва да рискуват живота си.

Раницата с дрехите за защитеното жилище Цветан все пак ще занесе в Банско, но не с преход през Пирин планина, а с автомобил.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.