Срещата на съвета за сигурност е поискана от Русия и Сърбия

В понеделник ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН за Косово, пише руската агенция ТАСС , съобщава „Фокус”.

"Групата западни страни не оспорват важността на свикването на това заседание, но предлагат то да се състои при закрити врати", отбелязва същият източник, като добавя, че не е постигнат консенсус по този въпрос. Дипломатически източник добави, че Русия и Сърбия са поискали да се проведе заседание "заради създалата се ситуация, след като парламентът в Прищина реши да трансформира Косовските сили за сигурност в армия", противно на Резолюция 1244, която предвижда само присъствието на международни сили в Косово. Според ТАСС сръбският президент Александър Вучич трябва да пътува до Ню Йорк.

Решението на Косово да създаде армия предизвика напрежение на Балканите

Генералният секретар на ООН Антонио Гутиереш е разтревожен от съобщението на парламента на Косово за приемането на три законопроекта, насочени към създаването на собствена армия, съобщи РИА Новости. Депутатите от самопровъзгласилата се република одобриха в петък пакет от законопроекти за трансформирането на леко въоръжените косовски сили за сигурност в пълноправна армия. Предвижда се въоръжените сили на Прищина да се състоят от пет хиляди военнослужещи и три хиляди резервисти. Сръбското правителство осъди военната инициатива в Прищина, министъра на външните работи Ивица Дачич заяви, че Белград ще поиска свикване на Съвета за сигурност на ООН. Сръбският президент Александър Вучич изрази надежда и увереност, че няма да има нов въоръжен конфликт в Косово и, че Белград ще положи всички усилия за запазване на мира. В телефонен разговор с генералния секретар на НАТО той изрази загриженост за плановете на властите на самопровъзгласилата се република да оформи армия, което според него „застрашава опазването на сръбския народ в Косово и сигурността на Сърбия“, а също и мира и стабилността в региона.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.