70 000 полицаи и жандармеристи очакваха агресивни демонстранти в цялата страна

Блокади, арести и сълзотворен газ при петата поредна събота на протести във Франция.

„Жълтите жилетки” излязоха по улици и пътища въпреки призива на правителството да отменят протеста си заради атентата в Страсбург.

70 000 полицаи и жандармеристи очакваха агресивни демонстранти в цялата страна. Страхът от нова събота на насилие принуди властите да вземат крути мерки.  В крайна сметка по улиците излязоха два пъти по-малък брой протестиращи, но решени да доведат до исканията си до край. Мобилизираните "жълти жилетки" тази събота вечер в Париж наброяват около 66 000 демонстранти срещу 126 000, регистрирани по същото време миналата събота, според данните, предоставени от Министерството на вътрешните работи.

Арести и сълзотворен газ на протеста в Париж (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Жълтите жилетки" поискаха да могат да променят закони извън парламента, чрез инициирани от тях референдуми. Поредната порция анонси на Еманюел Макрон отново не успя да омилостиви протестиращите. Не помогнаха и апелите на правителството, което през седмицата активно призоваваше да не се излиза на улицата и заради повишения риск от терористичен атентат.

“Все още сме 15-ти, а моят хладилник вече е празен. По дяволите! Платих наема, тока и един курс в супермаркета и всичко свърши. Казват ни да си вървим вкъщи да празнуваме Коледа ... как? Нямам един сантим да купя подаръци на децата, нямам елха. За мен няма Коледа! За жълтите жилетки няма Коледа”, обясни един от протестиращите.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ В ГАЛЕНИЯТА НИ

Според властите по улиците излизат все по малко хора, но остават най-крайните и решителните от тях. Те се заканват, че ще излизат всяка събота, на всички празници до Европейските избори.

“Вижте какво става по улиците в цяла Европа... В България, в Белгия, в Германия ...и Англия ...Всички са в жълти жилетки. Народът в цяла Европа се надига, защото ни писна. Писни ни от тези крадци и лъжци, които ни третират като роби”, казва друг протестиращ.

Полуголи момичета в образа на френската Марияна дефилираха из центъра на френската столица.

И днес Париж и някои от по-големите френски градове се барикадираха, а основни музеи и търговски обекти останаха затворени. Риск поеха от управата на Айфеловата кула и решиха атракцията да посреща туристи.  

Анализатори отчитат спад към интереса на движението на „Жълтите жилетки” и вещаят, че това може да бъде последния уикенд на бурни протести в страната.

Кореспондент: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.