Борисов увери, че санкцията ще бъде изплащана от дъщерните дружества на холдинга

Глобата от 77 милиона евро, наложена на Българския енергиен холдинг (БЕХ), била възможно най-малката. Единственият вариант тя да бъде избегната била приватизация на газопреносната мрежа. Това обясни премиерът Бойко Борисов в първия си коментар по темата в рамките на форума на високо равнище Африка-ЕС във Виена.

Преговорите с Брюксел за антимонополната санкция за енергийния холдинг са били тежки, призна Борисов.

„Почнахме от 300 милиона евро. Аз преговарях веднъж, Томислав Дончев около 100 пъти. Свалихме ги на 150, после на 140, а сега последно на 77 милиона евро”, обясни премиерът.

ЕК глоби Българския енергиен холдинг със 77 млн. евро

Сумата ще бъде изплащана от дърщерните дружества на БЕХ, а не от българските граждани, заяви Борисов. По думите му до преговорите се стигнало след отказа на страната ни да се приватизира газопреносната мрежа - нещо, което било предложено от Еврокомисията.

Приватизация на тръбите, според Борисов, би било предателство. Малко след изказването му от Брюксел не закъсня коментарът на еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер.

„Важното за нас е бизнесът да бъде разделен, инфраструктурите и доставките да са отделни бизнеси и то наистина, да не са под една шапка. Дали това ще бъде направено с частен или публичен бизнес, или пък смесица, това не е важно”, заяви Вестагер.

Еврокомисията наложи глоба от 77 милиона евро на БЕХ с мотив, че холдингът има господстващо положение и е блокирал достъпът на конкурентни компании до ключова газова инфраструктура.

Попитана представлява ли политиката на Брюксел спрямо България заплаха за националната сигурност, Вестагер отговори: „Това е трудно да се каже. За нас диверсификация на доставките прави една държава по-сигурна. Като страна-членка е добре да имате повече източници на енергийни доставки за газ или електричество. Ако искате да продавате нещо, сами решавате на кого да продавате. Това не е наше решение. Можете също от съображения за сигурността да кажете - не искаме този купувач”.

Петкова за глобата на БЕХ: ЕК искаха да се приватизира „Булгартрансгаз”

В рамките на форума във Виена Бойко Борисов съобщи, че паралелно със случая с БЕХ с Еврокомисията се водят преговори за отпускане на нови 80 милиона евро за охрана на българската граница.

Именно борбата с мигрантския наплив към Европа е и един от поводите за форума на високо равнище в Австрия. Целта е Европа да промени подхода от даване на помощи за африканските държави към инвестиции, които да подобрят живота и да спрат мигрантския прилив към Европа. Фокусът е дигитална икономика, а премиерът Борисов заяви, че отсъствието на ключови европейски лидери във Виена показва колко е трудна задачата, тъй като много африкански държави се борят с прехрана на населението, а какво остава за дигитализация. Това е последната среща на високо ниво в рамките на австрийското председателство, а от Нова година начело на съвета застава Румъния.

Междувременно левицата ще попита Европейската комисия дали е поставяла условие на страната ни - приватизация на „Булгартрансгаз” или налагане на глоба на БЕХ. Поводът - аргументът на управляващите, че липсата на споразумение, и впоследствие наложената санкция от 77 милиона евро, са заради отказа на правителството, чужд оператор да влезе в „Булгартрансгаз”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.