В големите градове и по магистралите се образуваха задръствания

Хаос по пътищата в последния работен преди Коледа. Стотици хиляди българи тръгнаха на път за празниците. МВР въведе специални мерки в очакване на над 250 000 автомобила по пътищата. В големите градове и по магистралите се образуваха задръствания.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Сериозен беше трафикът през целия ден в София. Най-задръстено беше по големите булеварди. „Цариградско шосе” и бул. „България” се оказаха в капана на трафика още от сутринта. Червените точки обичайно преди празниците са големите молове, където и към този момент трафикът е натоварен. На авто и ЖП гарите също настъпи оживление, а БДЖ пусна допълнителни места.

От полицията напомнят преди тръгване на път да проверим дали колата ни е технически изрядна. А ако попаднем в задръстване да бъдем толерантни.

„Да не предприемат маневри и да не затварят лява лента, защото и те ще спрат, но няма да можем да пуснем снегопочистващата техника или недай си Боже линейка”, коментира Петър Соколов  - инспектор в „Пътна полиция”.

Снимка: Олег Попов

А за тези, които са избрали да пътуват с влак от БДЖ са отпуснали 15 400 допълнителни места за празниците както за отиване, така и за връщане.

От БДЖ съветват да купуваме билетите по-рано. Причините – има отстъпка и гаранция, че ще се возим седнали.

„Голяма част от нашите клиенти се снабдяват с билети в последния момент и е твърде възможно да  са се изчерпали седящите места”, заяви инж. Ивайло Георгиев – ръководител на отдел „Организация на превозите”, БДЖ.

За празниците ще има и повече автобуси, като графиците ще бъдат спазени, компенсации за закъснение ще има само в краен случай.

От Пътна полиция напомнят, че се очаква трафикът да бъде натоварен и в събота.

Репортери: Ивета Шилигарова, Методи Владимиров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.