Мобилизирани са около 4000 полицаи и жандармеристи, съобщи френското вътрешно министерство

Броят на задържаните по време на демонстрациите на „жълтите жилетки“ в Париж нарасна до 142 души, 16 от тях са арестувани, съобщава телевизионният канал Бе-еф-ем, позовавайки се на сведения на френското министерство на вътрешните работи. Значително малък брой „жълти жилетки“ излязоха на протест във Франция за шести пореден уикенд, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС. Френското министерство на вътрешните работи съобщи, че за опазването на обществения ред са мобилизирани около 4000 полицаи и жандармеристи, включително над 1200 в Париж. В столицата, която се превърна в сцена на опустошителни бунтове при предишните демонстрации, трафикът беше нормален, а повечето магазини бяха отворени.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Френският парламент одобри мерки за успокояване на "жълтите жилетки"

Едва 20 протестиращи се събраха пред Триумфалната арка, съобщиха от полицията. Други 200 демонстранти обсадиха туристическия район Монмартр и базиликата „Сакре кьор“. Общо около 800 „жълти жилетки“ са на демонстрация в различни райони във френската столица, посочват властите.

"Голямото, основно искане на "жълтите жилетки" е: "Нека отново живеем в демократична държава." Това казват, всъщност. Президентът Еманюел Макрон носи отговорността това да се случи. Но засега той го отложи. Ще има резилтат след няколко месеца. Но дори това не е сигурно. Типично за Франция, нещата се отлагат още и още", каза преподавателят по политически науки Филип Моро-Шевроле.

Хаос по френските магистрали заради протестите на "жълтите жилетки"

В петък вечерта в Перпинян, Южна Франция, загина шофьор, след като лекият му автомобил се врязал в камион, спрял рязко заради блокада на демонстрантите. Това е десетата жертва на различни инциденти, свързани с протестите на „жълтите жилетки“ от 17 ноември насам.

Около 50 демонстранти за кратко блокираха преминаването на камиони на границата между Франция и Испания преди да бъдат разпръснати от жандармерията. Блокади имаше и в Северна Франция близо до границата с Белгия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.