Колко пари ни дължи фирмата, ако сме дежурни на празника?

Губим около 400 милиона лева на ден от почивните дни, показва опитът на бизнеса. Данните са на Асоциацията на индустриалния капитал на база Брутния вътрешен продукт и отразяват пропуснатите ползи на икономиката от почивните дни.  

Тази година работим 249 дни или имаме близо 2000 работни часа. Това обаче са официалните данни. Иначе, всяка втора фирма у нас ще слее почивните дните между Коледа и Нова година. Данните са на Българската Търговско-промишлена палата.

24% от фирмите ще работят, а 17 на сто казват, че ще работят именно заради сериозните загуби. И стигаме до най-важото - колко пари, да чакаме в края на месеца, АКО сме дежурни на празника. В най-лошия случай -  2 надници, в най-добрия - 4.  

Около 1600 са нарушенията, свързани със заплащането на труда по време на официалните празници.

 

Надежда Попсавова е сред хората, които ще прекарат един от празниците на работа. Дежурна в реанимация.

„Става изключително натоварено по празниците. Професията ми е такава,че просто съм длъжна. Всички хора тук и те са живи и ние, трябва да се грижим за тях”, казва Надежда, която работи в реанимацията на "УМБАЛ - Бургас"

В подобна ситуация са много от работещите. От инспекцията по труда припомнят, че заплатата на празника, трябва да е по-висока.

„Възнаграждението във всички случаи, трябва да бъде минимум 2 надници. Сега официални празници са 24,25,26, както и 1 януари. 31- ви е обикновен ден”, обясни Дина Христова от Главна инспекция по труда.

Най-общо казано, такова е заплащането, когато работим по график. Ако се налага да дойдем извънредно обаче, надниците скачат още. До момента са засечени около 1600 нарушения. 

„Хората не се оплакват, че ще работят, оплакват се, когато си получат фиша и видят, че не им е платено”, обясниха от ГИТ.

По данни на Българската търговско-промишлена палата общо около 40 % от фирмите няма да сливат  почивните дни и ще разчитат само на официалните празници. Това на практика намалява загубите за бизнеса.

„Този път е оставено на бизнеса да преценява дали да слива дните. Това е правилният подход. В предишни години, когато се определяше централно имаше по-серизони загуби”, обясни председателят на палатата Цветан Симеонов.

За Надежда обаче нито загубите, нито  приходите имат значение. Навръх Рождество, медицинската сестра си пожелава само здраве. За всички.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.