Романът на Захари Карабашлиев разказва за живота на незрящия Спас Карафезов

Романът „Жажда” на Захари Карабашлиев разказва за живота на незрящия Спас Карафезов.

В ефира на „Здравей, България” авторът на романа Захари Карабашлиев обясни:

„Спас е най-виждащият незрящ, който аз познавам. Книгата започва в една реанимация, на две легла, на които лежат едно младо момче и един възрастен мъж. Те са принудени да бъдат заедно и да споделят това място. Младото момче е за тежка катастрофа. Той е виждащ, но е в шини и единственото, което може да наблюдава е таванът над себе си. До него има възрастен мъж, който започва да общува с него, да говори. В един момент се разбира, че той е незрящ и всъщност – кой вижда повече – незрящият възрастен мъж или момчето. В този разговор се ражда една история, която според мен е вдъхновяваща”.

Героят на романа Спас Карафезов заяви, че има духовна връзка между него и авторът на романа, която се е притворила в романа.

„Моят живот да получи чак толкова висока чест чрез творбата му – не заслужава. Той много добре е казал в мотото си, че съм един неуморен пътник в света на зрящите хора. Наистина благодаря на Захари, който чрез своето виждане успя да проникне в моята борба в живота ми”, добави той.

„Любовта е двигателят в живота на човека. Разбира се, в основата на човешкия живот са интересите. Човек е съчетание на плът и съзнание и това е един вечен конфликт между двете неща и е щастлив този, който намира баланс да бъде Човек. Такава беше  моята съпруга”, разказа Карафезов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.