Почти никой от приближените на Мей не очаква тя да спечели гласуването в Камарата на представителите

Постигнатото от британския премиер Тереза Мей споразумение с Брюксел за Brexit ще се върне за разглеждане от депутатите следващия месец, но въпреки смелостта си, лидерката на британското правителство ще се сблъска със същия проблем, който срещаше и тази година, пише в. "Гардиън", цитиран от БТА. Мей не успява да убеди значителен брой от колегите си да я подкрепят, преди да се наложи отмяна на Brexit или по-драматично напускане на ЕС, отбелязва британският вестник. Почти никой от приближените на Мей не очаква тя да спечели гласуването в Камарата на представителите. Най-доброто, на което тя може да се надява, е резултатът да покаже, че нейната позиция печели популярност и да прехвърли върху парламента отговорността да избере алтернативите. Едва тогава "нещо, подобно на споразумението" може да има шанс да бъде одобрено, заявява високопоставен член на британския кабинет, цитиран от "Гардиън".

Британски министър: Brexit може и да не се състои

Има обаче две причини, които може да доведат до провала на този подход. Първата е, че според старото правило от учебниците по маркетинг, смяната на марката на недостатъчно привлекателен продукт с по-добра рядко води до успех. Втората е, че макар че относително малко британски депутати подкрепят втори референдум за оставане в ЕС, повечето противници на Brexit с неохота признават, че това може да бъде решение. Все още е трудно да си представим как този вариант може да получи достатъчна подкрепа - но ако Мей не успее през следващия месец да подобри перспективите за приемане на нейното споразумение, поддръжниците на втори референдум може да получат своя шанс.

СВЕТЪТ ПРЕЗ 2019 Г.: Какво да очакваме?

И на фона на всичко това консервативните политици са загрижени кой ще бъде техен лидер на следващите избори, след като Мей призна, че това няма да бъде тя. Вероятните кандидати сред членовете на кабинета се опитват едновременно да подкрепят премиерката, докато в същото време се готвят да участват в надпреварата да я наследят. През следващата година се очакват премислени компромиси. Опасните пътища на следбрекзитната одисея ще подложат на изпитание способностите на кандидатите за лидери на Торите, след като Мей се оттегли от сцената.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.