Китайският президент предупреди, че Пекин е готов дори да използва сила

Президентът на Китай Си Дзинпин каза, че Тайван ще се обедини с Китай и призова гражданите да го приемат. Той отново повтори призива на Пекин за мирно обединение на принципа една държава – две системи. Все пак китайският държавен глава не пропусна да отбележи, че страната му запазва правото си да употреби сила.

Си Дзинпин допълни, че и двете страни са едно и също китайско семейство и че тайванската независимост е „против хода на историята“.

Доналд Тръмп съобщи за "голям напредък" в търговските преговори с Китай

Тайванският народ трябва да разбере, че независимостта ще му донесе единствено трудности“, заяви президентът и допълни, че Пекин никога няма да толерира каквато и да било дейност, подкрепяща независимост.

Отношенията с Тайван са част от китайската вътрешна политика, а чуждестранна намеса е недопустима. Пекин си запазва правото да предприеме всички необходими мерки срещу чужди сили, които се месят в мирното обединение и подклаждат сепаратизма в Тайван“, бяха думите на Си Дзинпин.

"Днешната реч на китайския лидер потвърди съмненията ни. Искам да подчертая, че Тайван никога няма да приеме принципа една държава, две системи", каза президентът на Тайван Цвай Ингвен.

Островът и континентален Китай се управляват отделно от 1949 г. насам, когато приключва Гражданската война и комунистите получават властта в Пекин. Китай смята острова за своя провинция и призовава за повторно обединение.

И макар тонът в речта на Дзинпин да е доста остър, не се очаква да се стигне до конвенционална война. Не оръжията, а икономическия бум биха тласнали Тайван в прегръдката на Китай, коментират наблюдатели.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.