Кой разора дюните на къмпинг „Смокиня”?

Образувано е досъдебно производство за унищожените дюни на къмпинг „Смокиня”. В момента се установяват нарушителите. Както още вчера NOVA ви разказа, в петък и събота тежка техника е разорала и разрушила защитената природна забележителност. Oще днес на място - под ръководството на държавното обвинение - бяха пратени служители на МВР, които да установят какво точно се е случило.

Засега информация за това какво е установила проверката на МВР на място няма. Очакваме отговор и на  въпроса кой стои зад унищожаването на дюните тук на плажа на къмпинг „Смокиня”. Очаква се още утре прокуратурата да бъде информирана за всичко това и, ако наистина е нарушен законът, да започне разследването по същество. Важно е да бъде уточнен извършителят, когото го грозят затвор и глоби. 

УНИЩОЖЕНИ ДЮНИ: Проверяват сигнали за къмпингите "Смокиня" и "Каваци" (ВИДЕО)

„В момента колегите от МВР са на място, за да се установи статута дали са дюни по смисъла на Закона за устройството на Черноморието и дали има извършено престъпление, както и кой го е извършил.  Наказанието е затвор до 3 години  или глоба от 10 до 100 хиляди лева и обществено порицание”, каза говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Информацията, че тук се разрушават дюни, беше разпространена вчера в социалните мрежи. След наш сигнал, от РИОСВ дойдоха на проверка, след която определиха случилото се като потресаващо. А от управата на къмпинг "Смокиня" обясниха, че този терен не е тяхна собственост и незнаят какво се случва. В понеделник сутрина започва повторна проверка, вече с експерти на Министерствата на туризма и екологията.

Пред NOVA от управата на къмпинг „Смокиня” заявиха, че точно тази територия не е в тяхно владение и има други собственици.

Новиите на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.