Сред "деликатесите" са ферментирала акула и супа от прилепи

В Малмьо, Швеция откриха Музея на отвратителните храни. Сред "деликатесите" са ферментирала акула, жаба от Перу, супа от прилепи и пържена тарантула. Експозицията съдържа повече от 80 от най-ужасните храни и цели да предизвика сетивата. Основателят на музея е д-р Самюел Уест. Той е психолог през деня и куратор през нощта.

Вкусна или отвратителна? Когато става въпрос за храна, това, което се харесва на едни, може да предизвика погнуса у други.

Музеят на отвратителната храна в Малмьо взривява представите ни за това какво е храна. Точно затова, заедно с входния си билет, посетителите на музея получават и пликчета за повръщане - в случай, че им потрябват, когато разглеждат например шишчетата от скакалци.

"Нашата цел е накараме хората да се замислят с какво се хранят, защото в бъдеще може да ни се наложи да ядем буболечки или произведено в лаборатории месо, например", каза Тор Хенсън от  Музея на отвратителната храна

Може да звучи като кулинарен апокалипсис, но това в никакъв случай не е научна фантастика. Изхранването на осемте милиарда души на Земята става все по-трудно. И един ден може би няма да се мръщим на животински тестиси, дори и сега тази мисъл да ни отвращава. Именно това е посланието на музея - отвращението е субективно възприятие. Това, което някои хора поглъщат лакомо, напълно отблъсква други.

Отвращението е най-вече психическа реакция - това разбират и посетителите тук, след като опитат пържени насекоми. Оказва се, че не са чак толкова лоши - само трябва да преодолеете първоначалната погнуса. Някои стомаси обаче не издържат на тази гледка - бяло вино с малки мишленца на дъното или на силните миризми, затворени в буркани.

Повече за музея вижте във видеото.                      

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.