Лентата разказва за жестоката смърт на 2-годишно момченце, убито от други две деца

Английско семейство иска изтеглянето на номинацията на един от късометражните филми, които ще се борят за "Оскар" тази година, съобщава БТА. Денис Фъргюс и Ралф Бълджър са родители на дете, убито на 2-годишна възраст от две по-големи деца в Ливърпул. именно тази шокираща история разказва лентата "Detainment".

Жестокото престъпление е извършено през 1993 г. от 10-годишните Джон Венъбълс и Робърт Томсън отвличат, измъчват и убиват малкия Джеймс Бълджър. Трупът на детето е открит два дни по-късно край железопътна линия. 

Ирландският режисьор Винсънт Ламб създава 30-минутен филм за случая. Лентата е представена като "истинска история, основана на полицейски протоколи и записи".
 
Родителите на жертвата обаче помолиха режисьора да оттегли късометражния филм от номинациите за "Оскар" и да се откаже от неговата дистрибуция. Те изтъкнаха, че не са давали съгласие за заснемането му.

Петицията за премахването на "Detainment" от надпреварата за наградите "Оскар" вече е събрала десетки хиляди подписа. 

Малолетните извършители са пуснати на свобода условно през 2001 г. със сменена самоличност, за да се избегне евентуална репресия. През февруари 2018 г. единият от тях - Джон Венъбълс, е осъден на три години и четири месеца затвор за притежание на педофилски порнографски материал. През 2010 г. той получава ефективна присъда от две години, след като се признава за виновен за притежание на детски порнографски снимки.

Най-дългоочакваното и бляскаво събитие във филмовите среди – връчването на наградите "Оскар" за 2019, ще бъде предавано директно в ефира на KINO NOVA на 24 февруари 2019 година след полунощ. Филмовият канал ще излъчва церемонията ексклузивно за България през следващите 3 години. Кои ще са отличените от Американската академия за киноизкуство този път – предстои да разберем съвсем скоро. Освен да станат свидетели на церемонията по KINO NOVA, зрителите ще могат да проследят най-интересните моменти от подготовката с ексклузивни интервюта и репортажи по NOVA.

Деветото издание на "Треска за Оскари", превърнала се в емблема на KINO NOVA, ще допълни звездната кино мания. Повече филмови изненади от всякога очакват най-запалените фенове в праймтайма на филмовия канал. От 28 януари кампанията ще поднесе подбрана селекция от премиерни заглавия и абсолютни хитове. 

28 вечери с 2 Oскарови филма. И един грандиозен финал на живо. Най-престижната церемония – Наградите Оскар. Избери „Треска за Оскари“ по KINO NOVA.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.