Сълзотворен газ срещу участниците в акцията „Жълта нощ“

Полицията в Париж задържа 22 души преди началото на протестите на „жълтите жилетки“ във френската столица, съобщава ТАСС. Тази вечер демонстрантите участват в протест, обявен като „жълта нощ“ – мащабна демонстрация в самото сърце на Париж. Френската полиция използва сълзотворен газ срещу участниците в акцията „Жълта нощ“, съобщава телевизия BFMTV. Сблъсъците между протестиращите и полицията започнали след като група жълти жилетки подпалили няколко скутера. След като демонстрантите са били разпръснати от площада, се наложило да дойдат пожарникари. Най-малко 69 000 души са участвали в 11-тия общонационален ден на протест на „жълтите жилетки“ на територията на Франция. В Париж протестиращите са били 4 000 души.

"Жълтите жилетки", разделени по отношение на възможността да представят свои кандидати на европейските избори, започнаха да се мобилизират отново днес следобед във Франция, показвайки непримиримостта си срещу президента Еманюел Макрон, който си връща популярността, десет дни след началото на големия национален дебат, който трябва да разреши безпрецедентната социална криза, предаде Франс прес.

27 000 души са участвали в десетия протест на „жълтите жилетки” във Франция (ВИДЕО+СНИМКИ)

Целта на "жълтите жилетки" е да присъствието им по улиците да остане видимо. От средата на ноември техните протести срещу социалната и данъчната политика на правителството разтърсват всяка събота много френски градове.

По данни на властите през последните две съботи в протестите са се включили 84 участници. Движението изглежда получи втора вълна след затишието по Коледа и Нова година.
От 10 дни обаче правителството се опитва да канализира недоволството, като организира срещи за граждански дебати. Вчера сайтът на големия национален дебат показваше над 1500 такива събития.

За да поддържат обществената мобилизация, на 11-ите си протести "жълтите жилетки" прибягнаха до нова стратегия.

Мобилизация на органите на реда във Франция в навечерието на нова вълна от протести

Към обяд на известния парижки булевард "Шанз Елизе" се събраха няколкостотин протестиращи, които се разделиха на четири отделни шествия, три от които ще се съберат на площада на Бастилията в центъра на столицата. Много малко от участниците в протестите изглеждат убедени от националния дебат, отбелязва АФП.

"Големият дебат е преди всичко голям маскарад. Имаме впечатлението, че участниците в него се подбират", заяви Матийо Стирна, 36-годишен дърводелец, дошъл от Северна Франция, за да участва в протестите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.