Разкази от потомката на възрожденския книжовник - Елисавета Шапкарева

185 години от рождението на възрожденския книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев отбелязва с експозиция Столична библиотека. Неговите книги в областта на граматиката и народното творчество слагат основите на развитието на българския език след Освобождението.

Кузман Шапкарев е сред поборниците за възраждането на българщината в Македония. В интервю за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” неговата потомка Елисавета Шапкарева сподели: „Баща ми ни разказваше кой е прадядо ни, винаги сме знаели кой е. Той е от бедно занаятчийско семейство. От малък интересът му е предизвикан от баща му и майка му, които са му разказвали народни приказки. По-късно се запознава с Братя Миладинови".

В Столична библиотека съхраняват оригиналното издание от 1891 година на „Български народни умотворения”. В тритомник са събрани песни, обичаи, облекло, приказки и легенди от Кузман Шапкарев. Освен тритомника, в Столичната библиотека съхраняват и книгата на Шапкарев за делото на Братя Миладинови, с които той е сроден, тъй като се жени за голямата дъщеря на Димитър Миладинов.

Кузман Шапкарев е един от първите, които поставят въпроса за единен книжовен Български език.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.