Намален стокообмен с Турция и Русия отчитат от БТПП

Германия е най-големият и основен търговски партньор на България, а над 43% от фирмите у нас посочват страната като обект за икономическо сътрудничество. Това показват резултатите от анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата (БТПП).  

В миналогодишното допитване Германия зае второ място след Китай, но поради търговските спорове със САЩ, езиковата бариера и голямата дистанция, тази година Китай остана на задна позиция.

България отчита положителни тенденции за икономическа свобода и е-правителство

Турция, Русия, Швейцария и Обединените арабски емирства са останалите страни  в челната петорка. Според  данните на  БТПП  от последната година с Турция и Русия бележим  намален стокообмен. Причината за това при южната ни съседка е поевтиняването на лирата и невъзможността да се купуват същите количества суровини, а в Русия все още съществуващото ембарго в някои сектори.

Интерес към чуждестранни партньори имат над  77 % от българските компании с цел да повишат износа на продукцията си.  28 % от фирмите се нуждаят от добър партньор при вноса на стоки, а 44 % се нуждаят от партньор за съвместна инвестиция в България, а 14 % за инвестиции зад граница.

Бизнесът иска единно часово време в Евросъюза

Търговията с трети страни е една от основните теми, която представлява  интерес за бизнеса у нас. Споразуменията за свободна търговия със страни от Европейския съюз, Евразийския икономически съюз, както и Инициативата за сътрудничество Китай-ЦИЕ се очертават като приоритетни търговски връзки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.