Отбелязваме Световния ден за борба с рака

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Водещата на „Съдебен спор” Нана Гладуиш пребори два пъти болестта.

Нана: Когато ракът се върна, откриха тумор в мозъка на сестра ми (ВИДЕО)

„Обществото не трябва да забравя, че това да чуеш „Имате рак” си остават едни от най-страшните думи. Не случайно продължаваме „да чукаме на дърво” и да си пожелаваме да не ни се случи. Това е една много сериозна битка, една много сериозна диагноза и борбата оттам нататък не е малка. Обществото не трябва да забравя и,че хората, които водят тази битка имат нужда от подкрепа”, каза още Нана Гладуиш.

Според нея всеки пациент, диагностициран с рак, води ежедневно битки, но не само с болестта. „Оттам нататък всеки поема по пътя си и се оказва, че освен  тази битка, трябва да води и други – със системата, с болница, с лекарства, а и със самия себе си, защото психологическия срив, емоционалният разпад, който се наблюдава при пациентите с подобни диагнози не са малки”, обясни тя.

4 февруари - Световен ден за борба с рака

Нана подчерта, че онкологичните заболявания в световен план растат като бройка и е необходимо лечебни заведения и институциите у нас  да са подготвени за това. „Трябва да имат ресурса. Не говорим за финансов ресурс. Трябва да имат апаратурата, операционните , приемните и отделенията за химиотерапия, които да поемат повече пациенти”, смята Нана Гладуиш.

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.