Говорят Кирил Добрев от БСП и Стоян Денчев , депутат от ДПС през 1997 г.

4 февруари 1997 година – денят, в който БСП не съставя правителство след протестите, предизвикани от икономическата криза в страната.  

Бащата на депутата от БСП Кирил Добрев – Николай Добрев тогава е в ПГ а БСП. Той и Георги Първанов са двамата депутати от БСП, на които е връчен мандатът за съставяне на правителство през 1997 година. БСП искат кабинет, но двамата решават друго.

„Връщането на мандата е просто акт. Най-тежкото решение, което се взе в тази сграда е кой да понесе отговорността”, обясни депутатът Кирил Добрев в интервю за „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

 „Дали е било честно или не… Баща ми беше много надъхан да направи кабинет, но с времето един по един започват да се отказват и накрая кабинетът завършва като еднопартиен. Липсата на международна подкрепа, липсата на възможност на управленски ресурс води до мисълта, че просто трябва да сдаде мандата”, обясни Кирил Добрев.

Той уточни, че на 4 февруари Николай Добрев и Георги Първанов отиват с папка в президентството. „Това е мит, който трябва да се развенчае – какво има в тази папка. Те отиват с два документа. Единият е еднопартийното правителство на БСП, а вторият – писмо от Добрев с отказ да състави мандат. В него той категорично казва, че в такава обстановка е невъзможно да се състави правителство. Решението да се върне мандатът е взето. Другата папка е заради другарите, които са настоявали да упражни мандата”, обясни Добрев.

„Прави впечатление, че вече хората са малко по-различни. Ситуацията прави хора”, смята Стоян Денчев депутат от ДПС по време на събитията.

"Обстановката беше много тягостна в началото. В повечето от заседанията на Консултативния съвет аз взимах участие. В една от почивките г-н Савов дойде при мен и ми каза „Стояне, ти се разбираш с всички, дори с комунистите, виж дали би могъл да направиш нещо". Аз отидох при Николай Добрев. Той като че ли имаше готовност да отстъпи, беше подготвен предварително, показа ми някаква папка с имена на министри и ми каза „Стояне, аз съм готов да отстъпя, но само при едно условие – да не се хвърля петно върху партията, която представлявам и върху моите другари”. Казах на Ахмед Доган за този разговор в почивката. Доган разговаря с Николай Добрев и като че ли нещата потръгнаха", спомня си Стоян Денчев.

Заради решението си Николай Добрев и Георги Първанов са обвинени от Висшия съвет на БСП за предатели.

Повече за събитията от 4 февруари 1997 г. вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.