Недоволството им е насочено срещу влизащата в сила наредба за верификация на лекарствата

Фармацевти на протест с жълти жилетки заплашват да затварят аптеки и настояват за незабавни разговори с правителството. Причината -  наредба, която ги задължава да инвестират в нов софтуер. Целта е да не се допуска продажбата на фалшиви медикаменти. За част от бранша инвестицията е непосилна, а министърът пък призова всички да влязат в дигиталната ера.

Фармацевти облякоха жълти жилетки и попитаха институциите защо искат да убият българската фармация с новите изисквания към тях за въвеждане на електронни четци и нов софтуер.

„Тази дейност няма да ни се заплаща, а ще ни струва време и пари, а това ощетява пациентите. Ние протестираме срещу това, че държавата не си е свършила работата, ние дори нямаме електрони досиета”, каза фармацевтът Ивана Ангелова.

Министерството отговори – системата не убива никого, а просто се развива.

Аптеките с 6 месеца гратисен период да внедрят нова наредба на ЕС

„Не мога да си представя, че 1200 аптеки могат да работят въобще без интернет и компютри. Не мога да си представя, че има някой в първобитния строй”, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

За влизането в сила на новите изисквания за верификация на лекарства се знаело от години, казват от Фармацевтичния съюз. Промяната била неизбежна и нямало да струва скъпо, но щяла да гарантира, че до пациентите няма да стигнат фалшиви лекарства.

„Никой няма да бъде лишен от лекарство, но нека колегите да подходят рационално, отговорно и дигитално”, коментира  проф. Илко Гетов от Български фармацевтичен съюз.

„От производителя до крайния пункт няма контрол как се движи медикаментът. Крайният момент е аптеката и тя го проверява, ако е фалшиво на кого да го върна”, каза още Ангелова.

В крайна сметка протестиращите фармацевти настояват за спешни разговори с министерството и поне някаква финансова подкрепа за малките аптеки. И казват, че ако не бъдат поканени на разговори, част от аптеките в България ще затворят врати за един ден – на 20-ти февруари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.