Според левицата управляващите искат да си гарантират служебна победа, според ГЕРБ опозицията иска да компрометира вота

БСП и ГЕРБ в спор за промените в Изборния кодекс. Според левицата управляващите правят опит да внесат поправки, които ще им гарантират служебна победа. От ГЕРБ опровергаха БСП и обясниха, че целта на левицата е да компрометира вота.

Поправките в Изборния кодекс месеци преди евровота и местните избори нагнетиха отношенията между управляващите и опозицията. 

„Притеснени от евентуалната си загуба на изборите, узаконяват фалшификацията на изборите през Изборния кодекс”, заяви Корнелия Нинова.

„Те не ни изненадват с това, че са неверни твърдения. Има множество правни и логически спекулации”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според БСП от ГЕРБ ще се опитат да променят работата на секционните избирателни комисии, като предложат решенията в тях да се вземат не с мнозинство от 2/3, а с обикновено мнозинство. Предложение, което от ГЕРБ категорично отричат да са внасяли. Левицата твърди още, че няма да има възможност решенията на секционните комисии да се обжалват пред съда. От ГЕРБ твърдят обратното - че обжалването ще става при по-опростена процедура. Основният спор обаче е дали сегашният състав на ЦИК да организира изборите.

„Тази ЦИК вече е с приключил мандат. Те се ослушват и не искат тази процедура да се провежда”, заяви Нинова.

„БСП ИМАТ нова идея и тя е саботаж на изборите. Ще заложим ли два избора на брой в един чисто нов състав на един чисто нов орган?”, попита Кирилов.

Мандатът на сегашния състав на Централната избирателна комисия изтича на 26 март. При решение на парламента нова комисия може да има до края на март. Аргумент на ГЕРБ е, че тя няма да има време да подготви в срок документацията и организацията за евровота, която трябва да е готова  60 дни преди него.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.