След тях са опасенията, свързани с тероризма и киберсигурността

Климатичните промени се възприемат като най-голямата световна заплаха, следвани от страха от тероризъм и кибератаки. Това сочат резултатите от глобално изследване, цитирано от БТА.

В 13 от 26-те страни, включени в проучването на изследователския център "Пю", участниците посочват климатичните промени като най-голямата заплаха. Според осем от държавите това е дейността на джихадистката групировка ИДИЛ, а според други четири, включително Япония и Южна Корея - кибератаките, извършвани от други страни. 

Мащабен протест срещу климатичните промени в Брюксел

Участниците изразяват притеснения и от ядрената програма на Северна Корея, от тенденциите в световната икономика, нарастващата сила и влияние на Китай. Полша посочва силата и влиянието на Русия като най-голяма заплаха. 

Изследването показва, че нарастват опасенията, породени от силата и влиянието на САЩ, в сравнение с проучванията от 2013 г. и 2017 г. 

В Германия притесненията, свързани със САЩ, са се засилили най-много, нараствайки с 30% в сравнение с 2013 г.  Установява се също така, че привържениците на европейските крайнодесни популистки партии, включително "Алтернатива за Германия", са по-скептични по въпроса дали климатичните промени са голяма заплаха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.