Проспаха ли службите преводите от Венецуела?

Цялата история с „Новичок” е преиграна. Това каза проф. Николай Радулов експерт по национална сигурност в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.”

Той изрази мнение, че зад отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев не стоят руските специални служби, а някой се прикрива зад тях.

„Русия и всички големи държави имат специализирани лаборатории по бойни отровни вещестава, колкото и да твърдят, че не работят по такива неща. Въпросът е защо от тези хиляди вещества, продължават да тровят с „Новичок” по целия свят, при това отровителите са с руски паспорти, т.е. ясно забележими. Защо става дума за бойно отровно вещество, за което всички знаят, след като неговият създател отдавна живее в САЩ и е предал цялата информация? Тези въпроси са отговор, че така никоя специална служба не се самоизобличава. Някой се прикрива зад руските специални служби. Този някой може да е техен протовник, но може и да са частни лица, които се стремят да създадат впечатление в обществото, че това е работа на руските спецслужби”, обясни той.

Великобритания ще проверява дали Емилиян Гебрев е отровен с „Новичок”

Председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов подчерта, че за отравянето на бизнесмена се е знаело още, когато това се е случило. „Въпросът е защо тогава е прекратено разследването. За мен е много важно, тъй като вече станаха скандалите, какво става оттук нататък и какви мерки се взимат. И двата случая – и „Гебрев” и парите от Венецуела, бяха вдигнати на много високо ниво, което означава, че ще се очакват сериозни политически действия. Важно е какъв ще бъде политическият ход. Ако се окаже, че веществото е „Новичок” и има данни, че е имало руски агенти тук – какво следва”, коментира експертът.

Въпрос на работа на нашите служби е да се проследи какво точно е станало, смята Божилов.

„Изключително сложна е ситуацията на правителството, защото ще се очакват действия”, каза той.

Проф. Радулов подчерта, че от 1989 г. България не е плащала за руските патенти за производство на оръжия.

„Ние от 1986 г. не сме плащали за руските патенти, а всъщност всичкото оръжие, което се произвежда в България, е руски патент. Тук не става дума, че те са направили производството и си го искат, а става дума за патентната дейност”, обясни той.

Божилов  подчерта, че България до сега твърдо отстоява позицията, че това, което се произвежда в България, е българско производство, не подлежи на контрол и не подлежи на регулация, съгласно претендирани от Русия лицензи.

ПО СЛЕДИТЕ НА МИЛИОНИТЕ: Кой стои зад аферата с венецуелски пари у нас?

По отношение на транзакциите от Венецуела към сметка в българска банка Йордан Божилов подчерта, че ще се търси кой не е съобщил за транзакциите.Според него Съветът по сигурността трябва да обърне специално внимание на случаи, свързани с Венецуела.

Проф. Радулов изрази скептицизъм за това дали ще бъде установено пране на пари. „Аз съм скептичен по отношение на това дали точно в България може да се разбере дали тези пари се препират. Това, че влизат в една сметка и оттам се препращат по други сметки не е гарант за пране на пари”, каза той.