Дискутирани са телефонните измами, пътната безопасност и битовата престъпност

Ръководството на МВР се събра на национално съвещание, за да очертае приоритетите си за тази година. Сред обсъжданите проблеми са битовата престъпност и телефонните измами.

По около 3 "ало" измами е имало всеки ден през 2018 г., а разкритите са около 18%, показва статистиката на ведомството, цитирана от "24 часа". От всички регистрирани такива престъпления - общо 1097, едва 201 са разкрити. Заловени са 145 души, повечето от които са мулета. Затова МВР предприема нова тактика за разследването им, съобщи вътрешният министър Младен Маринов.

Борбата с телефонните измами е сред основните задачи на полицията, увери той. Досега на телефонните измамници са противодействали основно спецзвена в Главна дирекция “Национална полиция” и 3 областни дирекции в страната, където се смята, че са ядрата на измамниците.

Маринов: Разследваме случая "Гебрев" с колеги от Великобритания

“Мерките дадоха резултат, но са в своя пик и ще се прави реорганизация”, каза вътрешният министър. И обясни, че новият подход е свързан с оперативни действия и няма да ги разкрие, за да имат ефект.

Разпространените от ведомството данни показват, че регистрираните през 2018 г. престъпления са 96 187 – с 9,8% по-малко в сравнение с 2017 г. Разкриваемостта е 46% и се увеличава с 2,3 на сто. Кражбите отново са най-много от всички престъпления, но бележат спад спрямо 2017 г.

Маринов посочи, че борбата с битовата престъпност остава приоритет и през 2019 г. За миналата година най-много престъпления са извършени на територията на София.

“Това е нормално заради големия пътников поток”, каза Маринов.

Най-малко са в областната дирекция в Смолян.

“Показателите на дирекциите се отчитат и сравняват с предишни периоди. Важното е да се следи тенденцията при развитието на самата дирекция и да се намесим, когато трябва и когато се констатира спад при високите показатели”, посочи Маринов.

Темата за пътната безопасност остава приоритет и за тази година, добави министърът. И увери, че се изпълняват всички действия по засилен контрол с видеонаблюдение за намаляване броя на катастрофите. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.