9-годишно дете и мъж на 27 години са в реанимация

Осем души са с усложнения от морбили. 9-годишно дете и мъж на 27 години са били приети по спешност в реанимацията на благоевградската болница. Състоянието на мъжа вече се е подобрило, но детето продължава да бъде с дихателна недостатъчност.

При някои от децата има развити пневмонии, а при едно от тях, което е било настанено в инфекциозното отделение в петък, много бързо са се развили симптомите на болестта. Настъпила е дихателна недостатъчност и се е наложило детето да бъде преместено в реанимация.

„Приведено в Отделението за анестезиология и интензивно лечение с тежка дихателна недостатъчност. Засега е стабилизирано. Едно от децата с пневмония е на 2 години. При големите болестта протича по-леко, като единият е приведен в ОАИЛ също беше с тежка дихателна недостатъчност, но се подобрява”, заяви д-р Елена Лазарова от Инфекциозно отделение – Благоевград.

Има ли опасност от епидемия от морбили в страната ?

Тежестта, с която протича заболяването, според лекарите, не зависи от възрастта, а от имунитета на пациентите. В болницата в Разлог са взети всички мерки срещу разпространението на морбили. Детското отделение там вече е затворено.

 „В момента са спрени всички визитации в цялата болница. Към момента няма да има затваряния на нови отделения”, допълни директор на РЗИ - Благоевград д-р Калоян Калоянов.

Разпространението на морбили - истерия или реална заплаха?

От болницата в Благоевград увериха, че разполагат с достатъчно база да приемат пациенти от региона на Разлог, след като тамошното детско отделение вече е затворено.

Все още се издирват контактни лица, за които се предполага, че може да са заболели от морбили.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.